top of page

Instagram bio’su nasıl düzenlenmeli?

Instagram biyografisi (profil bilgileri bölümü) hesabınızın başarısında kilit rol oynayabilir. Peki, bu bölümü nasıl optimize edebiliriz?


1. Kullanıcı Adı: Instagram, tüm hesaplara iki farklı isim kullanma hakkı tanıyor. Kullanıcı Adı (username) ve Ad (name) olarak geçen bu iki alan ilk bakışta aynı gibi görünse de aslında ufak bazı farkları var.

  • Kullanıcı adı, çoğu yerde @ ile kullanılan ve içinde Türkçe karakter kullanılamayan Instagram adımız.

  • Yeni kuracağınız Instagram hesabı, özel bir temaya dair olacaksa (yoga, bitkiler, kitaplar, seyahat vb.) buna uygun bir kullanıcı adı belirlemek ekstra önem kazanıyor. Çünkü Arama kısmı kullanıcı adının içinde bulunan kelimeleri dikkate alıyor.

  • Kişisel markanız ya da firmanız için bir hesap kurmak istediğinizde, adınızın bir başkası tarafından alınmış olduğunu görebilirsiniz. Instagram kullanıcı adı eşsiz olmak durumunda olduğu, bir başka deyişle başka bir hesapla birebir aynı kullanıcı adını kullanmak mümkün olmadığı için, kullanıcılar çoğu zaman farklılaşmak adına bu alanda özel karakterleri devreye sokuyor.

  • Instagram hesabınızı yeni açacak ve kullanıcı adınızı ilk defa belirleyecekseniz akılda kalıcılığın sağlanması açısından, harf tekrarı, sayı, nokta ya da alt tire gibi karakterleri mümkün olduğunca az kullanmanızı öneririm. Özellikle hesabını profesyonel anlamda kullanmak isteyen Instagrammer’lar için, adlarını @e.c.e.m.k.o.k.e.l, @_eceeeemm_, @ecemkokel89 gibi kullanımlarla yazmaları hem takipçiler için zorluk oluşturabiliyor hem de istenen profesyonelliğe yaklaşmıyor.

  • Peki, firmanızın adı ya da kullanmak istediğiniz hesap adı başkası tarafından çoktan alınmışsa ne yapmalı? O zaman yine sizi bilen ve arayan kişilerin işini kolaylaştırmak için mümkün olduğunca sade (@ecem_kokel), alanınızla ilgili (@ecemyazıyor) ya da farklı (icerikstratejileri) bir kullanıcı adı belirleyebilirsiniz.

  • Söz konusu markanız ise, sonuna uygun olabilecek ekler ekleyebilirsiniz. Örneğin, ajansımız Flow: The Agency’e en uygun olacak kullanıcı adı @flowtheagency yabancı biri tarafından alınmıştı, hesap aktif olmamasına rağmen kendileriyle iletişime geçip peşine düşmektense, biz hesabımızı @flowtheagencycom ismiyle oluşturduk. Böylece bizi arayan müşterilerimizin "Nokta/alt tire hangi kelimeden sonraydı?" gibi bir şey düşünmelerine gerek kalmadı. Siz de marka adınızın sonuna benzer şekilde com, ig, tr, net, official gibi ekler ekleyebilirsiniz.

2. Ad: Instagram hesabınızda profil fotoğrafınızın altında görünen kısımdır.

  • Bu alanın kullanıcı adından en büyük farkı eşsiz olmasına gerek olmaması. Yani Instagram’da yüzlerce Ecem Kökel olsaydı bile, ben bu alanı bu şekilde doldurabilirdim.

  • Tıpkı kullanıcı adı gibi bu alanda kullandığınız kelimeler de Arama sonuçlarında önemli bir sonuç doğuruyor. Dolayısıyla amacımız, bu iki alandaki sınırlı karakter sayısını en iyi şekilde kullanarak sizin ne yaptığınızı ya da hangi kelimeleri arayanların sizi bulmasını istediğinizi optimize etmek. Örnek verelim, benim bu yazıları yayınladığım hesabımın kullanıcı adı @icerikstratejileri iken, adı Sosyal Medya Stratejileri. Çünkü ben Arama bölümüne “sosyal medya” yazan kişilerin de benim hesabımı bulmalarını istiyorum.

  • Dolayısıyla eğer çok bilinen bir markanız ya da hesabınız yoksa birebir aynı kelimeleri kullanmak elinizdeki sınırlı sayıdaki karakterden en iyi şekilde yararlanamadığınız anlamına gelebiliyor.

  • Instagram adınızı 14 gün içerisinde sadece 2 kere değiştirmenize izin veriyor. Bu nedenle bir değişiklik yapıp kaydettiğinizde onun içinize sinmiş olduğundan ve bir yazım hatası olmadığından emin olmanız önemli.

3. Bio: Hesabınızın ne ile ilgili olduğunu en detaylı anlatabileceğiniz alan burası.

  • Cümle şeklinde bio’lar: Sizi anlatan bir ya da iki cümleyi, sevdiğiniz bir kotasyonu, markanızın motto’sunu ya da tagline’ını yazabilirsiniz.

  • Madde şeklinde bio’lar: Genelde emojiler’le süslenmiş, kısa metinlerden oluşan ve madde madde ilerleyen bio’lar.

  • Hesabınızla birlikte anılan bir hashtag'iniz varsa bu alana yazabilirsiniz.

  • Bu alan link alanının üzerinde yer aldığı için, link vermek istediğiniz bir web siteniz, ürününüz ya da yazınız varsa, burada bahsedebilirsiniz.

4. Link: Instagram’da takipçi sayısı 10.000’den düşük olan hesapların tıklanabilir bir link verebilecekleri tek bölüm bio’da yer alıyor.

  • Bu bölüme bir link ekleyerek yukarıda bahsettiğimiz gibi takipçilerinizi web sitenize, blog’unuza ya da istediğiniz başka bir sayfaya yönlendirebilirsiniz.

  • Bir arayüz satın alarak bu bölüme birden fazla link ekleyebileceğiniz bir landing page ekleyebilirsiniz.

  • e-Ticarete uygun alt yapıya sahip bir web siteniz yoksa bile benzer şekilde bir servis satın alarak ürünlerinizi satabilirsiniz ya da takipçilerinizin direkt Whatsapp’tan sizinle iletişime geçmelerini sağlayabilirsiniz.

bottom of page